LIS Links

First and Largest Academic Social Network of LIS Professionals in India

LIS Links Becoming More Social

Latest Activity

Anju sagar posted a status
"What are you up to?"
15 hours ago
Namita Bayan and Paradip Sen Roy are now friends
15 hours ago
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you up to?"
22 hours ago
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"Dear All Librarian, PFA Call for Book Chapters/Research Papers for Edited Book To be Published with ISBN under IIP International Publi"
22 hours ago
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you upCall for Chapters Transforming Libraries in the Age of AI: Towards a Smarter Knowledge Ecosystem to?"
22 hours ago
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you up to?"
22 hours ago
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you up to?"
22 hours ago
Bidyut Bikash Kalita posted an event

7 Days Faculty Development Programme (FDP) on AI IN EDUCATION AND RESEARCH at Assam

October 9, 2026 at 6pm to October 15, 2026 at 7pm
yesterday
Namita Bayan is attending Paradip Sen Roy's event
Thumbnail

Two-Day Online National Workshop on "Library Automation Using Koha" at Online

October 2, 2026 at 11am to October 3, 2026 at 5pm
Sunday
Hemanta Kumar Biswal posted an event
Thumbnail

National Conference on “Intelligent and Smart Digital Library (ISDL-2026)” at IIT Kharagpur at IIT Kharagpur

December 21, 2026 at 9am to December 22, 2026 at 6pm
Sunday
S. Jaffer Basha left a comment for Sanjana Saini
Saturday
Sanjana Saini and S. Jaffer Basha are now friends
Friday
Shariyan Ahmed and INDU ROHILLA are now friends
Friday
S. Jaffer Basha joined Dr. Badan Barman's group
Friday
Dr.S.Raonak Salim left a comment for S. Jaffer Basha
Thursday
Dr.S.Raonak Salim updated their profile
Thursday
Dr. U. PRAMANATHAN and Dr. Anjaneya Naik are now friends
Thursday
Raj Tilak posted an event

6th LISACON 2026 at Bangalore. India

November 12, 2026 at 9am to November 14, 2026 at 5pm
Thursday
Paradip Sen Roy shared their event on Facebook
Thursday
Dr. Manoj Das posted an event
Thumbnail

Two-Day Online National Workshop on Library Automation Using Koha at Cooch Behar, West Bengal

October 2, 2026 at 11am to October 3, 2026 at 5pm
Thursday

Dear Friends I am attaching here UNIT No. 10 As per UGC Syllabus.

1) When was started Calcutta Public Library?

Ans: 1836

2) When was established Imperial Library?

Ans: 1891

3) When was merged Calcutta Public library on Imperial Library & who is responsible for that?

Ans: 30th January 1903 Lord Curzon

4) Who is the 1st librarian of Imperial library?

Ans: John Macfarlance

5) Who is the 1st Indian librarian of imperial library?

Ans: Harinath Dey

6) When was National Library opened for public?

Ans: 1st February 1953

7) Who is the 1st librarian of National Library?

Ans: B.S. Kesvan

8) Who is the present librarian of National Library?

Ans: Dr. R. Ramchandran & H.P. Gedam

9) Who is the Director of National Library?

Ans: Pro. Swapan K Chakraborty

10) When was established Library of Congress?

Ans: 24th April 1800 (American President John Adams)

11) Who donated 6,487 books of library of congress & when?

Ans: Thomas Jeffarsan (Ex-President USA) 1815.

12) When was Library of Congress opened for public?

Ans: 1st November 1897

13) When was established The British Library?

Ans: 1st July 1973

14) Who developed Greenstone software?

Ans: Waycatto University, New Zealand

15) Which standardization use in greenstone software?

Ans: Dublin Core Metadata

16) Who developed D-Space software?

Ans: Hewlett Packard & Mascuchetas Institute of Technology

17) How much UGC regional centers & where?

Ans: 06 1) Pune 2) Hyderabad 3) Calcutta 4) Bhopal 5) Guwahati 6) Bangalore

18) How much National Information Centers established by UGC?

Ans: 05 1) Delhi 2) Mumbai 3) Calcutta 4) Varanasi 5) Bangalore

19) When was started INFLIBNET & where?

Ans: 1986 Ahmadabad

20) When was started RRLF?

Ans: 1972

21) How much regional centers of RRLF & where?

Ans: 04 1) Calcutta 2) Mumbai 3) New Delhi 4) Chennai

Views: 569

Attachments:

▶ Reply to This

Replies to This Forum

Thank u santosh

Thank you santosh ji

Wel-Come Mam

Thank you very much sir,

Q 19. INFLIBNET started in 1991. Reference http://www.inflibnet.ac.in/about/

RSS

© 2026   Created by Dr. Badan Barman.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

LIS Links whatsApp