LIS Links

First and Largest Academic Social Network of LIS Professionals in India

Latest Activity

MOHD MALIK might attend Nayana Nair's event
Thumbnail

One-day Workshop on Analog to Digital: The Transformation at French Institute of Pondicherry (IFP)

October 31, 2025 from 9:30am to 5:30pm
16 hours ago
Amit Thakur is now friends with kishore Basumatary and sudeep gupta
Monday
LAITHANGBAM NEPOLEAN SINGH is attending neema shukla's event
Thumbnail

International Conference on Libraries and Emerging Technologies for Smart Knowledge Ecosystems (ICLET 2025) at Jaipur,Rajasthan

November 14, 2025 at 9am to November 15, 2025 at 6pm
Sunday
Akshay Kumar is attending Hemanta Kumar Biswal's event
Thumbnail

4th International Symposium on Knowledge Engineering for Digital Library Design (KEDLD-2025) at Indian Institute of Technology, Kharagpur

November 3, 2025 to November 5, 2025
Saturday
WANRIHUN SHANGPLIANG and Dr. Badan Barman are now friends
Friday
Dr Pradeep gupta and ashish jain are now friends
Friday
Veerendra A V updated their profile
Friday
Prangyasini Nayak updated their profile
Oct 9
Samit Mondal updated their profile
Oct 9
Dr. Badan Barman posted a blog post
Oct 9
MANJULA T posted a discussion
Oct 9
Sebastine Robert posted a discussion
Oct 9
Dr. Bhakti Gala posted a discussion
Oct 9
Sumit Chakraborty posted a discussion
Oct 9
Dr. O Seshaiaih posted a discussion
Oct 9
Dr. Badan Barman is now friends with Chavda Jitendra Kumar Ambalal and Poonam
Oct 9
Nayana Nair posted an event
Thumbnail

One-day Workshop on Analog to Digital: The Transformation at French Institute of Pondicherry (IFP)

October 31, 2025 from 9:30am to 5:30pm
Oct 9
Dr. Badan Barman updated an event
Thumbnail

International Conference on Libraries and Emerging Technologies for Smart Knowledge Ecosystems (ICLET 2025) at Jaipur,Rajasthan

November 14, 2025 at 9am to November 15, 2025 at 6pm
Oct 9
Profile IconDINESH KUMAR, Kamlesh Das, Raman Kumar Sharma and 68 more joined LIS Links
Oct 9
Pramod kumar updated their profile
Oct 6

Dear Friends I am attaching here UNIT No. 10 As per UGC Syllabus.

1) When was started Calcutta Public Library?

Ans: 1836

2) When was established Imperial Library?

Ans: 1891

3) When was merged Calcutta Public library on Imperial Library & who is responsible for that?

Ans: 30th January 1903 Lord Curzon

4) Who is the 1st librarian of Imperial library?

Ans: John Macfarlance

5) Who is the 1st Indian librarian of imperial library?

Ans: Harinath Dey

6) When was National Library opened for public?

Ans: 1st February 1953

7) Who is the 1st librarian of National Library?

Ans: B.S. Kesvan

8) Who is the present librarian of National Library?

Ans: Dr. R. Ramchandran & H.P. Gedam

9) Who is the Director of National Library?

Ans: Pro. Swapan K Chakraborty

10) When was established Library of Congress?

Ans: 24th April 1800 (American President John Adams)

11) Who donated 6,487 books of library of congress & when?

Ans: Thomas Jeffarsan (Ex-President USA) 1815.

12) When was Library of Congress opened for public?

Ans: 1st November 1897

13) When was established The British Library?

Ans: 1st July 1973

14) Who developed Greenstone software?

Ans: Waycatto University, New Zealand

15) Which standardization use in greenstone software?

Ans: Dublin Core Metadata

16) Who developed D-Space software?

Ans: Hewlett Packard & Mascuchetas Institute of Technology

17) How much UGC regional centers & where?

Ans: 06 1) Pune 2) Hyderabad 3) Calcutta 4) Bhopal 5) Guwahati 6) Bangalore

18) How much National Information Centers established by UGC?

Ans: 05 1) Delhi 2) Mumbai 3) Calcutta 4) Varanasi 5) Bangalore

19) When was started INFLIBNET & where?

Ans: 1986 Ahmadabad

20) When was started RRLF?

Ans: 1972

21) How much regional centers of RRLF & where?

Ans: 04 1) Calcutta 2) Mumbai 3) New Delhi 4) Chennai

Views: 524

Attachments:

Reply to This

Replies to This Forum

Thank u santosh

Thank you santosh ji

Wel-Come Mam

Thank you very much sir,

Q 19. INFLIBNET started in 1991. Reference http://www.inflibnet.ac.in/about/

RSS

© 2025   Created by Dr. Badan Barman.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

Koha Workshop