LIS Links

First and Largest Academic Social Network of LIS Professionals in India

Latest Activity

Dr. Badan Barman posted a blog post
4 hours ago
Dr. Nilanjana Purkayastha posted an event
Thumbnail

ICSSSM 2025: First International Conference on Smart Systems and Social Management at The Assam Royal Global University, Guwahati

November 6, 2025 to November 8, 2025
4 hours ago
Dr. Badan Barman and Geetanjali Tiwari are now friends
4 hours ago
Pabitra Kumar Choudhury posted an event
Thumbnail

22nd MANLIBNET Convention and International Conference on Marching Beyond the Libraries: Talent, Technology, and Transformation (ICMBL) at KIIT Deemed to be University, Bhubaneswar, Odisha

December 18, 2025 at 9:30am to December 20, 2025 at 7:30pm
4 hours ago
Dr. Jagadish Bujugundala posted an event

One Nation One Subscription for Research Excellence at Government Degree College, Mulugu,

November 7, 2025 all day
4 hours ago
Ashutosh Kushwaha posted an event
4 hours ago
Saurabh Prajapati posted a blog post
4 hours ago
Profile IconMB Films Narayanpur, Amit ojha, Pritee Sharma and 13 more joined LIS Links
4 hours ago
N KUMAR updated their profile
8 hours ago
MOHD MALIK might attend Nayana Nair's event
Thumbnail

One-day Workshop on Analog to Digital: The Transformation at French Institute of Pondicherry (IFP)

October 31, 2025 from 9:30am to 5:30pm
yesterday
Amit Thakur is now friends with kishore Basumatary and sudeep gupta
Monday
LAITHANGBAM NEPOLEAN SINGH is attending neema shukla's event
Thumbnail

International Conference on Libraries and Emerging Technologies for Smart Knowledge Ecosystems (ICLET 2025) at Jaipur,Rajasthan

November 14, 2025 at 9am to November 15, 2025 at 6pm
Sunday
Akshay Kumar is attending Hemanta Kumar Biswal's event
Thumbnail

4th International Symposium on Knowledge Engineering for Digital Library Design (KEDLD-2025) at Indian Institute of Technology, Kharagpur

November 3, 2025 to November 5, 2025
Saturday
WANRIHUN SHANGPLIANG and Dr. Badan Barman are now friends
Oct 9
Dr Pradeep gupta and ashish jain are now friends
Oct 9
Veerendra A V updated their profile
Oct 9
Prangyasini Nayak updated their profile
Oct 9
Samit Mondal updated their profile
Oct 9
Dr. Badan Barman posted a blog post
Oct 9
MANJULA T posted a discussion
Oct 9

Dear frnds I am attach here UNIT No.8 as per UGC syllabus. Some grammatically mistakes are in that so please understand & study hard. WISH U ALL THE BEST.

1) When was starting using computer in Library?

a) 1950                        b) 1955                        c) 1960                        d) 1970

2) Which institute started UNIMARC system?

a) ILA                           b) IFLA                         c) LA                d) NISSAT

3) What is full form of KWIC?

a) Key World in Context     b) Key Word Information Context    c) Key Word in Context          d) None of above

4) What is full form of KWOC?

a) Key Word Out of Context            b) Key Word Out of Code        c) Key Word Odd of Context    d) None of above

5) What is full form of KWAC?

a) Key Word Add Context       b) Key Word And Context    c) Key Word All Context          d) None of above

6) Which institute developed SOUL software?

a) UGC                         b) INFLIBNET                          c) NISCAIR                               d) RRLF

7) What is full form of SOUL?

a) Software of University Libraries                          b) Software for University Libraries  

c) Software of Useful libraries                                                d) Software Of Union Libraries

8) What is full form of CDS/ISIS?

Ans: Computerized Document System/Integrated Set of Information Services.

9) Which institute developed CDS/ISDS?

a) IFLA                         b) INFLIBNET                           c) UNESCO                              d) NISSAT

10) Which institute started CDS/ISDS in India?

a) IFLA                         b) INFLIBNET                           c) UNESCO                              d) NISSAT

11) Which institute developed GRANTHALAY software?

a) INSDOC                   b) DESIDOC                             c) INFLIBNET                           d) NISCAIR

12) Which institute developed SANJAY software?

a) INSDOC                   b) DESIDOC                             c) INFLIBNET                           d) NISCAIR

13) What is the full form of OPAC?

a) Online Public Access Catalogue                           b) Offline Public Access Catalogue

c) Online Public Address Catalogue                           d) Offline Public Address Catalogue

14) Which department started ERNET?

a) Cultural Dept.         b) Social Dept.             c) Electronic Dept.                  d) Technology Dept.

15) What is the full form of ERNET?

Ans: Education & Research Network

16) Which department & when started ERNET?

Ans: Electronic Dept. Govt. of India-1986

17) What is the full form of NICNET?

Ans: National Information Centre Net.

18) How much NICNET Regional, State & District level centres?

Ans: Regional-04, State-32, & District-439

19) Where located NICNET 04 regional centres?

Ans: 1) Delhi 2) Pune 3) Hyderabad 4) Bhubaneshwar

20) Who developed Indonet?

Ans: Computer maintains Corporation Ltd., Hyderabad

 21) What is the full form of CALIBNET?

Ans: Calcutta Library Network

22) What is the full form of DELNET?

Ans: Developing Library Network

23) What is the old name of DELNET?

Ans: Delhi Library Network

24) When was started DELNET?

Ans: 1992

25) What is the full form of JANET?

Ans: Joint Academy Network

26) When was developed JANET?

Ans: 1984

27) What is the full form of BLAISE?

Ans: British Library Automated Information Service-1977

28) What is the full form of OCLC?

Ans: Online Computer Library Centre

29) When & where was started OCLC?

Ans: 1967- Dublin

30) What is the old name of OCLC?

Ans: Ohio College Library Centre

31) What is the full form of INFLIBNET? & when it started?

Ans: Information of Library Network-1991

32) What is the full form of NISSAT? & When was started?

Ans: National Information System for Science & Technology- 1975

33) Which department started NISSAT?

Ans: Dept of Science & Technology, Govt. of India.

34) What is the full form of NASSDOC? & when was started?

Ans: National Social Science Documentation Centre- 1970

35) Where located NASSDOC head office?

Ans: Delhi

36) What is the full form of INSDOC? & when it started?

Ans: Indian National Scientific Documentation Centre – 1951

37) Who started National Science library & when?

Ans: INSDOC-1964

38) What is the full form of DRDO?

Ans: Defence Research & Development Organization

39) What is the full form of SIB? & when it started?

Ans: Scientific Information Buaro- 1958

40) What is called after 1967 is SIB? (What is the new name of SIB)

Ans:  DESIDOC

41) What is the full form of INIS? & when it started?

Ans: International Nuclear Information System- 1970

42) What is the full form of AGRIS?

Ans: Agricultural Information System

43) Which Department AGRIS started? & when was started?

Ans: Food & Agricultural Organization (FAO) USA- 1975

44) What is the full form of MEDLARS?

Ans: Medical Literature Analysis & Retrieval System

45) What is the full form of MeSh?

Ans: Medical Subject Heading

46) What is the full form of INSPEC?

Ans: Information Service for the Physics & Engineering Community

47) Which subject involved in INSPEC?

Ans: Electronics, Computer, Physics, Electrical Engineering & Information Technology

Views: 7985

Reply to This

Replies to This Forum

Thank you very much sir........................

sir mala mahit ahe tyat kahi chuka ahet tya tumhi swata sudharun ghenyacha prayatn kara. Ani ho ya mi swata tayar kelya ahet kontihi copy paste nahi. Dhanyawad for reply

thank u sir for the valuable info.

RSS

© 2025   Created by Dr. Badan Barman.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

Koha Workshop