LIS Links Becoming More Social

Latest Activity

Kajal Kumari and Mukesh Kumar Prajapat are now friends
23 hours ago
Ravish Verma is attending Dr. ARJUN's event
yesterday
Dr. Badan Barman posted events
yesterday
Dr. Sangita Utekar updated their profile
Monday
kanishk kumar yadav updated their profile
Monday
Dr. Sangita Utekar posted a status
"What are you up to?"
Monday
Profile IconDeepika Rajwade, Shashank Tripathi, Ajay and 4 more joined LIS Links
Monday
Khadeeja Mohammed Nizam Ansari posted an event

AI-Powered Bibliometric Analysis:10-Day Hands-on Research-to-Publication Programme at Online

December 1, 2026 at 7:30pm to December 10, 2026 at 9pm
Monday
Varada Vaman Jog posted an event
Thumbnail

Two-Day National Level Workshop on "Gateways to Global Visibility: Publishing in Scopus and WoS Journals" at Dnyanprassarak Mandal’s College and Research Centre

December 1, 2026 to December 2, 2026
Monday
Shashank Tripathi shared Dr. ARJUN's event on Facebook
Sunday
Moti Prakash Singh updated their profile
Friday
Rahul sinha updated their profile
Friday

Applying 7th CPC to the Person Who Already Got M.Phil. / Ph.D. Increment as per 6th CPC

UGC accepted the Pay Review Committee (PRC) recommendations on 22nd February, 2017.

The MHRD issued the notification on 2nd November, 2017 vide No. 1-7/2015-U.II(1).

According to the new notification "The Date of Implementation of the above revised pay shall be 1st January, 2016" (Refer. Point 7, Page 4, MHRD Notification No. 1-7/2015-U.II(1) issued on 2nd November, 2017).

Again, as per the 7th CPC notification there shall be no advanced increment for M.Phil. and Ph.D.

Now the question is

If a person is awarded his/her M.Phil. / Ph.D. degree after 1st January, 2016 but before 22nd February, 2017 (the date of acceptance of the PRC by UGC) and also join an institute within that period in a permanent post,  he/she already got increments for M.Phil./Ph.D. applicable at that time as per 6th CPC.

Now his/her M.Phil./Ph.D. increments will be denied or his/her pay will be restructured in the light of 7th CPC?.

As notifications don't have retrospective effect and in the clause 8 of the 7th CPC notification on increment of the M.Phil./Ph.D. no specific date is mentioned, I feel that the person who already got increment for M.Phil./Ph.D. shall be entitled for the increments.

Kindly suggest me if I am wrong.

Views: 6125

▶ Reply to This

Replies to This Forum

very truee

Hindi me bataiye, iska kya matlab hai?

librarian हो तो ट्रांसलेट करना आता होगा

Actually, this depend on the interpretation of the rule by the concern admin, I know one of the case where phd increments have awarded in June 2016 despite the 7th CPC apply w.e.f. 1st Jan 2016.

Yet, the admin may denied to give phd benefits.

Madam I want Ph.D increment related Go kindly send me

Me too..

RSS

© 2026   Created by Dr. Badan Barman.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

LIS Links whatsApp