Photos

  • Add Photos
  • View All

Videos

  • Add Videos
  • View All

Groups

Please answer the following questions.

1. Ebarar is

(a) Electronic library

(b) Ebook reader

(c) Ebook aggregator

(d) Virtual library

 

2. Out of the following which one is an example of microblogging

(a) Wordpress

(b) Blogsopt

(c) Livejournal

(d) Twitter

 

3. Which one of the following is not a social bookmarking site

(a) Digg

(b) Delicious

(c) Sqidoo

(e) Facebook

 

4. As source of information, patents belong to the category of

(a) Neo-documentary

(b) Primary

(c) Non-documentary

(d) Secondary

 

5. Which one of the following is not a network protocol

(a) SMTP

(b) HTTP

(c) TCP/IP

(d) Z39.50

 

6.LOCKSS (software) is an international community initiative by

(a) MIT libraries

(b) Stanford university

(c) University of Waikato

(d) Z39.50

 

7. Identify the odd one from the following

(a) KOHA

(b) VTLS

(c) SLIM++

(d) SOUL

 

8. Which one of the following is not a web 2.0 tool.

(a) Blog

(b) Facebook

(c) UGC-INFONET2.0

(d) RSS feeds

 

9. Imppact factor (IF) was devised by

(a) S R Ranganathan

(b) Eugene Garfield

(c) J. D. Bernal

(d) Otto Nache

 

10. Intellectual Property Right is related with

(a) Copy right

(b) Right to information

(c) Censorship

(d) Information Privacy

 

11. PDA stands for

(a) Personal Digital Assistance

(b) Personal Document Archive

(c) Personal Digital Archive

(d) Program Dowmload Accessories

 

12. Question point is an online virtual reference service by

(a) INFLIBNET Centre

(b) British council library in India

(c) OCLC, USA

(d) Library of Congres, USA

 

13. SHERPA/ROMEO project is a database of

(a) Original journal publishers

(b) Journal Articles

(c) Open Access journals

(d) E-Journals

 

14. In termas of licenses CCC is known as

(a) Copy cataloguing course

(b) Classified catalogue code

(c) Copyright checking centre

(d) Copyright clearance centre

 

15. Using E-Prints software one can

(a) Computerize library operations

(b) Create digital library

(c) Create a bibliographic database

(d) Create institutional repository

 

16. The J-Gate is a gateway interface to access

(a) E-books

(b) Library OPAC

(c) Bibliographic Database

(d) Electronic Journal

 

17.According to AACR2, physical description about a document in a catalogue entry is called

(a) Imprint

(b) Additional useful information

© Collation

(d) Specific details

 

18. Referral Service means

(a) Directing the reader to reference section

(b) Directing the reader to correct source

(c) Providing long range reference service

(d) None of these

 

19. Good Office Committee helps libraries in determining

(a) Foreign exchange rates

(b) Names of foreign agents and vendors

(c) Books available in the market

(d) Which books to buy

 

20. Who assigns ISBN for books in India?

(a) INFLIBNET

(b) FPBAI

(c) Raja Rammohun Roy Library Foundation

(d) Raja Rammohun Roy National Agency

 

21. The agency in India responsible for assigning ISSN is

(a) The National Library

(b) DESIDOC

(c) NISCAIR

(d) Raja Rammohun Roy National Agency

 

22.The National Library, Calcutta receives books on deposit under

(a) The Registration Book Act, 1887

(b) The delivery of books act, 1954

(c) The copy Right Act, 1985

(d) None of these

 

23. Z30.50 is a standard relating to

(a) Image storage

(b) Information retrieval

(c) Internet cataloguing

(d) Online journal storage

 

24. Current contents is an example of

(a) Indexing service

(b) Abstracting Service

(c) Alerting Service

(d) SDI Service

 

25. The concept of automatic key word indexing was first introduced by

(a) C A Cutter

(b) H P Luhn

(c) Eugene Garfield

(d) Gerald salton

 

26. "Shodhganga" is a national level repository of

(a) E-books

(b) E-journals

(c) E-Theses

(d) Journal Article

Views: 1096

Attachments:

Reply to This

Replies to This Forum

Hello anoop ji its SHRADHA not sharda.

thanx

Thanx Anoop ji but apne pure answers nahi diye hain.

Dear Shradha

Please find the answers for the questions you has asked in the attached file.

Attachments:

Dear Mamta,

Thanx but i am confused bcoz everyone is sending different-2 answers.

Hi, nice good questions, even i am also confused when i saw Anoop and mamta's answer.

 

ANSWER KEY

1-C (IF it is Ebrary)

2-D

3-C

4-B

5-D

6-B

7-A

8-C

9-B

10-A

11-A

12-C

13-A

14-D

15-D

16-D

17-C

18-A

19-B

20-A

21-C

22-C

23-B

24----WRONG QUESTION

25-B

26-B

27-C

28-C

29-B

30-A

31-C

32-A

33-B

34-A

35-B

36-...........

 

 

in 3rd answer is B

20=c and 22=b

RSS

© 2019   Created by Badan Barman.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service